O ţestoasa verde de mare, din specia Chelonia mydas, a sfârşit în plasele întinse de către Roberto Ubieta în apele oceanice din apropierea oraşului San Clemente del Tuyú, un oraş din Argentina. Din fericire, pescarul trecuse printr-un taining făcut de către Mundo Marino Foundation, în care pescarii sunt învăţai cum să procedeze în astfel de situaţii.
Ulterior, realizând că reptila s-ar putea afla în pericol, Ubieta a decis să o ducă la centrul pentru animale salvate din San Clemente; acolo veterinarii au constatat că broasca ţestoasă se afla în pericol din cauza unor probleme ale sistemului digestiv. Mai exact, broasca începuse să elimine fragmente de plastic, pungi de unică folosinţă sau chiar bucăţi de plastic dur pe care le consumase anterior, notează Live Science.
Radiografiile efectuate asupra ţestoasei au arătat că în stomacul ţestoasei se aflau deşeuri de origine umană, ajunse acolo datorită faptului că reptila le confundase cu sursele sale naturale de hrană: meduzele, alge sau viermi marini.
Ignacio Peña, unul dintre veterinarii care s-a ocupat de această ţestoasă, explică faptul că aceasta a fost supusă unor tratamente care să stimuleze activitatea digestivă şi care să permită eliminarea deşeurilor de plastic ingerate. După terminarea tratamentului, broasca ţestoasă a eliminat aproximativ 13 grame de plastic, starea ei generală de sănătate îmbuntăţindu-se, asta şi datorită dietei la care au supus-o veterinarii: salată şi alge.
Din nefericire, acest caz nu este unic, de fapt, acelaşi pescar a raportat că a găsit în plasele sale o altă ţestoasă care murise din cauza deşeurilor de plastic consumate. De asemenea, pericolul ca plasticul să fie confundat cu mâncare este extins şi la alte specii marine, de-a lungul timpului mass media relatând o multitudine de cazuri.
Citeşte şi: